Type Here to Get Search Results !

6 Şapkalı Düşünme Tekniği

📍6 Şapkalı Düşünme Tekniği, adını psikolog ve doktor Edward De Bono’nun 1985’te yayınlanan ‘6 Thinking Hats’ kitabından alır.
 
📍Bu teori temelde, insanın birkaç farklı şekil ve yaklaşımla kavrama ve düşünme eylemini gerçekleştirebildiğini ancak düşünme alışkanlıklarını kısıtlayarak, sadece bir ya da iki yaklaşımla düşünme eylemini gerçekleştirdiğini gözlemesine dayanır. De Bono, farklı yaklaşımların öğrenilmesi durumunda, insanların bu yaklaşımları kullanarak çok daha üretken olabileceğini öne sürer.
 
📍De Bono, kullanılabilecek ve geliştirilebilecek altı farklı yaklaşım tanımlamış ve her bir yaklaşımı farklı renkte şapkaların takılması ile sembolize etmiştir.
 
🎯 Beyaz Şapka: Bu düşünce şapkası ile kullanılabilir verinin üzerine yoğunlaşılır. Elde olan bilgilere ve onlardan neler öğrenilebileceğine bakılır.

🎯 Kırmızı Şapka: Problemlere sezgiler, duygular ve reaksiyonlar üzerinden yaklaşılır. Diğer insanların tepkileri tahmin edilmeye çalışılır.

🎯 Mavi Şapka: Süreç kontrolünü sağlar. Gelişim aşamasını tamamlamış, olgunlaşmış fikirleri uygulamaya geçirir.

🎯 Yeşil Şapka: Problemlere yaratıcı çözümler geliştirilir. Küçük kritikler yardımıyla serbest düşünceler çağrıştırılır.

🎯 Sarı Şapka: Pozitif düşünmeye yönlendirir. Optimistik bakış açısıyla kararlardaki faydalar ve değeri göz önüne getirir; yola devam etmeye motive eder.

🎯 Siyah Şapka: Kararların bütün olumsuz noktaları incelenir. Güçsüz noktaları görmeye yardımcı olur, eleyici ve düzeltici sonuçlara yol açar. Kötü durumlara hazırlıksız yakalanmamaya yardımcı olur.

Post a Comment

0 Comments
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.